La primera classe del curs per evitar els assetjaments escolars i els suïcidis d’adolescents que es poden produir els propers mesos de setembre, octubre i novembre de 2024.

Així començo la primera classe del curs per prevenir l’assetjament: «Bon dia. Sóc el vostre professor de Geografia i Història. Em dic Antoni Ballester. Ara passaré llista amb els vostres noms. Si voleu que us diguin d’una manera diferent al nom de la llista m’ho dieu, si us plau, i us anomenarem així. És molt, molt, molt important que ens portem bé. Jo no us he triat a vosaltres. Us triaria, però no us he triat. Vosaltres no us heu triat entre vosaltres. Així doncs, és molt important que sigueu bons companys i que ens portem bé. Si algú —o alguna— de vosaltres molesta, heu d’avisar-me a mi, al vostre tutor o tutora, a un altre professor o als vostres pares o familiars. Molestar una altra persona o assetjar-la no és un joc. Per tant, no cal deixar que passi. Si us adoneu que algú molesta de manera seguida una altra persona, heu d’avisar. Això no és ser un acuseta o un xerraire. És qüestió de justícia i honradesa. Ara veurem un vídeo. Després, comentarem què ens sembla».

Aquests dos vídeos són adequats en els darrers cursos de primària, secundària i batxillerat si el professor, que és qui millor coneix els seus alumnes, ho troba oportú. El primer dia de classe poso el primer vídeo i vint dies després poso el segon vídeo, als quals actiu els subtítols.

(Aquest text continua després dels vídeos)

Bullying, 30 minuts, TV3

https://www.youtube.com/watch?v=2JE7PHMZtsA

«L’assetjament escolar comptat per estudiants».

BBVA. El País.

https://www.youtube.com/watch?v=mDF0KQ1Gaqs

Vint dies després, faig un  recordatori als alumnes: «Us recordeu del que vam veure al vídeo sobre l’assetjament escolar? A veure: Què hi vam veure? Què cal fer-hi si ens adonem que algú molesta reiteradament un altre o una altra? Com va al pati?». Tres setmanes després, torno a repetir les reflexions com a recordatori. Així, m’anticipo a possibles problemes.

La meva experiència personal

He assistit a la presentació de programes internacionals contra l’assetjament escolar. En aquests programes es fan grans esforços per abaixar les gràfiques del nombre d’assetjaments que es produeixen a l’escola. Penso que no es tracta només de fer que les gràfiques baixin. També hem d’aconseguir que ja no pugin. Primer, prevenció; segon, prevenció; i tercer, prevenció. Quan es produeix o ja s’ha produït l’assetjament, cal seguir el protocol d’assetjament que té –o ha de tenir– el centre educatiu. Així mateix, cal complir la legislació vigent. Normalment, no es recomana traslladar de centre la víctima. A qui cal traslladar de centre normalment és l’assetjador o els assetjadors.

L’assetjament escolar i la metodologia

L’enveja, el gust per dominar l’altra persona, les lluites de poder, el fet de sentir-se acceptat dins del grup,  com també diversos problemes familiars i socials es manifesten a les escoles en forma d’assetjament escolar. Quan els nens i les nenes s’enganxen, encara que siguin petits, un treu o trenca material de l’altre, hi ha insults, s’aïlla l’altra persona, etcètera, es genera un patiment enorme en la víctima. Aquest patiment afecta directament la seva autoestima. Com a conseqüència, moltes vegades, la víctima s’autoculpabilitza.

Quan els infants i els joves col·laboren en lloc de competir, és més difícil que es produeixin casos d’assetjament, ja que es coneixen més entre ells, són més respectuosos, autònoms i responsables.

Com ha d’actuar el centre?

El professorat i l’equip directiu, especialment, hem d’estar atents a aquestes conductes d’assetjament. Hem de prevenir i actuar immediatament i sense dubtar en la direcció correcta. Els protocols dactuació en cas d’assetjament escolar són la millor eina i la millor resposta a aquesta conducta. Cal fer veure als estudiants que no és un joc. Si fa mal a una altra persona, no pot ser un joc. Per tant, cal fer que el grup rebutgi aquestes situacions. Tot això es basa a fer una bona feina de prevenció. No cal que siguin els tutors els qui facin el primer dia de classe per evitar l’assetjament ho poden fer els professors d’altres matèries directament. En cas que els estudiants ja hagin vist algun dels dos vídeos, els podem preguntar què en recorden, demanar-los la seva opinió i establir un diàleg educatiu amb el docent, que servirà de reforç. Començarem per comentar-ho des del primer dia de curs, tant a educació infantil com a primària o secundària. Tot i que no ho soluciona per sempre, una bona metodologia facilita el clima de convivència, de benestar i de coneixement de les altres persones.

En cas que els mestres i professors coneguem aquest post El primer dia de classe per evitar l’assetjament escolar uns dies després, o uns mesos després d’haver començat el curs, encara que evidentment no és tan efectiu com el primer dia, també el podem fer servir .

Encara que el més recomanable és fer “El primer dia de classe per evitar l’assetjament” el primer dia del curs, ja que és molt més eficaç, es pot fer aquesta classe en el moment en què el docent o el centre conegui aquest article, no cal esperar el primer dia del curs que ve. Quan ho fem com diu aquest post, amb una bona introducció al tema de l’assetjament, posant els vídeos i preguntant als estudiants la seva opinió, els alumnes estan molt atents a tota la sessió i es facilita la bona comunicació amb el docent i la prevenció.

Aquest primer dia de classe per evitar l’assetjament escolar és com una vacuna, però encara que té una eficàcia alta cal donar dosis de record, perquè sigui encara més alta, i repetir la sessió el primer dia de classe després de Nadal amb algunes seqüències del vídeo. Bullying», 30 minuts, TV3 i en tornar de les vacances de Pasqua amb el vídeo «L’assetjament escolar contat per estudiants». BBVA. El País. Aquestes classes normalment dificulten l’assetjament. A més, és una prevenció eficaç dels conflictes i dels problemes disciplinaris. Això fa que, encara que no sigui en tots els casos, moltes vegades, l’assetjament no vagi a més.

*Article publicat el 4 de setembre de 2020 i actualitzat el  5 de setembre de 2022. Actualitzat de nou el 19 de gener de 2023 i el 27 de febrer de 2023, el 4 de setembre de 2023, el 2 de gener de 2024, el 12 d’abril i 5 de maig de 2024 amb el subtítol: La primera classe del curs per evitar els assetjaments escolars i els suïcidis d’adolescents que es poden produir els propers mesos de setembre, octubre i novembre de 2024.

** Javier Urra, Dr. en Psicologia i exdefensor del menor ens diu sobre l’assetjament «És la raó més gran per la qual els nens se suïciden».

https://www.lasexta.com/programas/mas-vale-tarde/advertencia-psicologo-javier-urra-bullying-mayor-razon-que-ninos-suicidan_2022090263123b053ef6120001539e88.html

***Si els professors fem El primer dia de classe per evitar l’assetjament escolar i apliquem després el Programa TEI https://www.programatei.com/ d’Andrés González Bellido, catedràtic i investigador de la Universitat de Barcelona, ​​expert en orientació educativa (Programa de Convivència molt eficaç per a la prevenció de la violència i l’assetjament escolar de més implementació a Espanya i un dels primers a nivell mundial) salvarem la vida a milers de milions de nins i nines.

****Tot i que és òptim fer que el primer dia de classe per evitar l’assetjament escolar coincideixi  amb el dia que s’inicia el curs, ja que és més eficaç, es pot fer aquesta sessió en el moment en què el docent o el centre conegui aquest article.